Αυτό που κάποτε -και όχι πολύ παλιά, μόλις δύο δεκαετίες πριν- θα ήταν απλώς αδιανόητο, τώρα φαντάζει ως εφιαλτική πραγματικότητα. Οι Αλβανοί μετανάστες, που κάποιοι φρόντισαν να τους αφήσουν να εισέλθουν στη χώρα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, εκχωρώντας παράλληλα με συνοπτικές διαδικασίες την ελληνική υπηκοότητα σε πολλούς από αυτούς, θέλουν να ιδρύσουν και αλβανικό κόμμα στην Ελλάδα.
Τα σχέδια αυτά δίνουν μάλιστα και μιαν άλλη διάσταση στην εκδήλωση που διοργανώνουν, σήμερα Κυριακή, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στον Αγ. Ελευθέριο, οι Αλβανοί μετανάστες για την 100ή επέτειο ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Ηδη τις τελευταίες ημέρες οι γύρω περιοχές, όπως και το κέντρο της Αθήνας, έχουν γεμίσει με αφίσες για την εκδήλωση, στις οποίες αναγγέλλουν και την παρουσία του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Εντι Ράμα.
Ο Ράμα επρόκειτο να φτάσει χθες Σάββατο στην Αθήνα συνοδευόμενος από Αλβανούς δημάρχους που έχουν εκλεγεί με το κόμμα του, όπως ο δήμαρχος Λούσνιας Fatos Tushe, ο δήμαρχος Τεπελενίου Tërmet Peçi, ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Flamur Bime, ο δήμαρχος Αγίων Σαράντα Stefan Çipa, ο δήμαρχος του Πόγραδετς Artan Shkëmbi, ο δήμαρχος του Ελμπασάν Qazim Sejdini, ο δήμαρχος Κορυτσάς Niko Peleshi, καθώς και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Taulant Balla.
Η αλβανική αφίσα η οποία έχει τοιχοκολληθεί σε μεγάλες ποσότητες γράφει: «Ο Εντι Ράμα στην Αθήνα. Η ελπίδα όλων των μεταναστών! Πάντα δίπλα μας... και στη μεγαλειώδη γιορτή της 100ής Επετείου της Ανεξαρτησίας!», ενώ στην πρόσκληση που απέστειλε προς τους Αλβανούς μετανάστες ο πρόεδρος του παραρτήματος του κόμματος στην Ελλάδα Sotir Gjerko αναφέρει χαρακτηριστικά και προκλητικά: «Οι μετανάστες παντού στην Αθήνα καλωσορίζουν τον Εντι Ράμα που είναι πάντα δίπλα μας. Η ελπίδα των μεταναστών για μια αλβανική αναγέννηση!».
Ο Ράμα -ο οποίος υπήρξε και ο πρωτεργάτης για την ακύρωση της συμφωνίας των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του- αναμένεται επίσης να λάβει μέρος σήμερα -ύστερα από την εκδήλωση στο Σπόρτιγκ- και σε ημερίδα με τίτλο «Προσοχή και σεβασμός για τη μετανάστευση», ενώ κατά το διήμερο της παραμονής του στην Αθήνα θα έχει σειρά συναντήσεων με Αλβανούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την αλβανική «κινητικότητα» μέσα στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας με τα σενάρια για το αλβανικό κόμμα. Και εκτιμάται ότι η σημερινή συγκέντρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εν μέσω μιας τέτοιας συγκυρίας, ως «πρόβα» εν όψει των μελλοντικών σχεδίων.
Αλλωστε, το κόμμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιδιώκεται να είναι απλώς το κόμμα των Αλβανών -παρά το γεγονός ότι μπορεί να τιτλοφορείται κάπως έτσι- αλλά ένα κόμμα το οποίο θα συγκεντρώσει όλους τους μετανάστες, νόμιμους και μη. Το εγχείρημα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη στα σκαριά, ενώ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα καταφέρουν να εκλέξουν δικούς τους βουλευτές (!) στην ελληνική Βουλή.
Με «σημαία» τους (;) τον Οδυσσέα Τσενάι
Τα ονόματα που φέρονται να «παίζουν» για την ηγεσία του αλβανικού κόμματος είναι αυτά του Οδυσσέα Τσενάι και του Ταχίρ Μίτσι. Το κόμμα των Αλβανών αναμένεται να υποστηριχθεί επίσης από κάποιες εξωκοινοβουλευτικές συσπειρώσεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, από ορισμένους Αλβανούς δημοσιογράφους που έχουν διακριθεί μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και από Αλβανούς επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πρωταγωνιστικό ρόλο, επίσης, στη δημιουργία του κόμματος των αλβανοφώνων στην Ελλάδα έχει φυσικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών Ταχίρ Μίτσι.
Ο Ταχίρ Μίτσι είναι επίσης γνωστός για τις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις του εις βάρος των Ελλήνων, υπενθυμίζουμε μεταξύ άλλων τη δήλωσή του όπου ανέφερε ότι το μαρτύριο των μεταναστών στην Ελλάδα συνεχίζεται, τονίζοντας πως «οι Αλβανοί στην Ελλάδα είναι σκλάβοι». Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Ελλάδας (οικονομική, στρατιωτική, δημογραφική), η οποία και θα επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια, οδηγούν σε ένα μέλλον νέας άλωσης του Ελληνισμού, χωρίς κανείς ακόμη -πλην ελαχίστων- να έχει αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.
Και παρέλαση τμήματος Κοσοβάρων στρατιωτών στα Τίρανα που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά»
Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή προχωρούν οι Κοσοβάροι με την απόφασή τους να στείλουν επίσημο στρατιωτικό απόσπασμα στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 28 Νοεμβρίου για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
«Τιμώντας την Ημέρα της Σημαίας και την 100ή επέτειο από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, η Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου (KSF) έχει αρχίσει την προετοιμασία ενός στρατιωτικού τμήματος ειδικά προς τιμήν της εκδήλωσης αυτής» δήλωσε ο Ιμπραήμ Σάλα, διευθυντής δημόσιας ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας του Κοσόβου.
Εξήντα πέντε στρατιώτες έχουν ήδη επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην παρέλαση στα Τίρανα, δήλωσε ο ίδιος. Ο Σάλα εξήγησε ότι οι στρατιώτες του Κοσσυφοπεδίου θα παρελάσουν με νέα στολή, η οποία σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. «Ωστόσο, θα έχουν μία ταυτότητα Κοσοβάρων, η οποία τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους στρατούς άλλων χωρών». Ο ίδιος ανέφερε ότι η κίνηση είναι μέρος διμερούς συνεργασίας που αναπτύσσει το Κοσσυφοπέδιο με γειτονικά κράτη.
«Εχουμε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας. Εχουμε επίσης συμφωνίες συνεργασίας με Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ» δήλωσε ο Σάλα.
Ωστόσο, η συμμετοχή δυνάμεων της KSF σε αλβανική παρέλαση προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, όπως είναι αναμενόμενο. Ο Βέλιμπορ Στέβιτς, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας του κινήματος Δύναμη της Σερβίας και συνεργάτης του συνασπισμού με το κυβερνών σερβικό προοδευτικό κόμμα δήλωσε ότι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο «σχεδιάζουν ένωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας για να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία. Η παρουσία της KSF στη στρατιωτική παρέλαση της Αλβανίας στα Τίρανα αποτελεί απόδειξη αυτού».
Αναμφισβήτητα η κίνηση αποτελεί ένδειξη των προθέσεων Αλβανίας και Κοσόβου για την ένωσή τους υπό τη σημαία μιας μεγάλης Αλβανίας, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο τόσο των Αλβανών όσο και των Κοσοβάρων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου μουσουλμανικού κράτους στα Βαλκάνια, με τις επιπτώσεις για τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή να είναι κατακλυσμιαίες.